Wil je als ondernemer jouw bedrijf beschermen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kan het zijn dat je je afvraagt of deze verzekering bij je past of dat je toch beter naar de beroepsaansprakelijkheid kunt kijken. De verzekeringen kunnen jou allebei beschermen tegen onverwachte situaties en de financiële gevolgen die hiermee komen, maar hebben toch een aantal grote verschillen. Het is daarom goed om vooraf te weten welke verschillen deze hebben, zodat je op basis hiervan de juiste keuze kunt maken. Maar wat zijn deze verschillen dan precies? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij. 

Een bescherming tegen ongevallen op de werkvloer

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geeft jou bescherming tegen onverwachte gebeurtenissen waar jij aansprakelijk voor wordt gesteld. Op de werkvloer kan er altijd iets gebeuren waardoor er schade of letsel bij klanten of zakenpartners ontstaat. Denk aan een loszittende tegel waar iemand over struikelt. De aansprakelijkheidsclaims wil je het liefste zo snel mogelijk opgelost hebben, terwijl het jou ook niet veel geld kost. Hier komt de verzekering om de hoek kijken. Zodra iets voorgevallen is, dien je de claim in bij de verzekering en zal deze achter de schermen alles voor jou regelen. De vergoeding voorkomt dat je jouw bedrijfsvermogen hoeft te gebruiken om jouw reputatie te redden. Zo blijven klanten en andere betrokkenen vertrouwen houden in jouw bedrijf en hoeft een ongeval geen grote gevolgen te hebben voor jouw bedrijf en de activiteiten die je uitvoert. 

Financiële gevolgen van fouten en verkeerd advies

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten doe je in eerste instantie om dezelfde reden. Alleen is deze meer gericht op de financiële verliezen die een klant heeft dankzij de fouten of verkeerde adviezen die je als professional hebt gegeven. Adviezen moeten zorgen voor de beste resultaten, maar het kan altijd zijn dat er ergens in de berekeningen iets fout is gegaan. Het resultaat is dat de klant veel geld verliest, doordat het traject opnieuw moet beginnen of er onverwacht iets gebeurt. De verzekering beschermt jou tegen de claims die voortvloeien uit fouten, nalatigheid of verkeerde adviezen. Het beschermt jou echter niet voor ongevallen op de werkvloer waardoor letsel en schade ontstaan. 

De laatste verschillen van de verzekeringen uitgelegd

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten geeft jou dus een geheel andere dekking dan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering richt zich voornamelijk op de financiële schade die volgt uit de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd, terwijl de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zich richt op fysieke schade en materiële schade aan anderen. De ene verzekering is daarom vooral bedoeld voor bedrijven die een fysieke interactie hebben met klanten, terwijl de ander vooral cruciaal is voor adviseurs, advocaten of andere beroepen waarbij expertise wordt gebruikt voor het behalen van resultaten. Zorg er daarom voor dat je jouw bedrijfsactiviteiten goed op papier zet en vanuit hier kijkt welke verzekering hier het beste bij gaat passen. Zo voorkom je dat jouw bedrijf niet voldoende beschermd is bij een aansprakelijkheidsclaim en de vervolgstappen die hieruit voortvloeien.